S-a lansat oficial Societatea de Vertij, Tinitus si Hipoacuzie (SVTH) din România, o organizație non-profit, o societate multidisciplinară ce adună în jurul ei medici din multiple specialități ce se confruntă cu aceste tipuri de patologii, profesioniști din domeniul sănătății, cercetători, pacienți și aparținători, persoane care pot ajuta la realizarea de algoritme de lucru, echipe multidisciplinare, oferind resurse esențiale, educație și suport comunitar pentru a îmbunătăți actul medical, rapiditatea diagnosticului, rezolvarea și creșterea calității vieții celor care se confruntă cu vertij, tinitus sau hipoacuzie.
„Ne străduim să aducem laolaltă medici din mai multe specialități, pacienții și familiile lor pentru a crea un mediu de colaborare, înțelegere și suport reciproc. Misiunea noastră este de a oferi resurse valoroase, de a centraliza informațiile din diverse acte medicale, de a informa corect pacienții, de a oferi suport informațional corect și sprijin continuu pentru toți cei care se confruntă cu vertij, tinitus și hipoacuzie.
Înțelegem provocările pe care aceste condiții le aduc în viața de zi cu zi.
Vertijul poate afecta echilibrul și siguranța mersului, deplasării, determină disconfort zilnic, acut, cronic sau fluctuant, tinitusul poate fi o sursă constantă de stres și disconfort, iar hipoacuzia poate izola indivizii de cei dragi și de comunitate.
De aceea, SVTH este aici pentru a aduna medici din mai multe specialități în echipe multidisciplinare, de asemenea audiologi, fiziokinetoterapeuți, dar și pacienți și aparținători, pentru a vă oferi ultimele noutăți din lume în ceea ce privește diagnosticul, tratamentul și modalitățile de recuperare a acestor patologii invalidante, mari consumatoare de resurse atât pentru țară cât și pentru pacienți”, a transmis Dr. Ioana Alexandra Voda, medic primar ORL, doctor în științe medicale, președintele Societății de Vertij, Tinitus și Hipoacuzie (SVTH) din România.
„Dorim să colaborăm cu instituții academice, profesioniști din domeniul medical din România și din întreaga lume, pentru a implementa noile metode de diagnostic și tratament existente în lume, aplicând medicina multidisciplinară – cu criterii de diagnostic și algoritme de lucru implementate la mai multe nivele – medicina primară, ambulator, spital, centru de recuperare – atât în medicina de stat cât și în medicina privată.”
Vertijul
Vertijul este o senzație de rotație fie a mediului înconjurător, fie a persoanei afectate, când aceasta nu face nici o mișcare. Acest simptom poate fi însoțit, dar nu obligatoriu, de greață, vărsături, transpirații, instabilitate și dezechilibru. Poate fi o criză unică sau crize multiple, repetitive, ajungând să se cronicizeze, cu impact major asupra calității vieții pacienților: schimbarea locului de muncă, pensionări pe caz de boală, reconversia locurilor de muncă – interzicerea șofatului, lucrului la înălțime etc.
Tinitusul
Tinitusul este percepția de sunet în urechi sau în cap, unilateral, bilateral, sunete unice sau multiple, fără o sursă externă de zgomot. Persoanele afectate pot auzi permanent sau intermitent diferite tipuri de sunete, cum ar fi țiuit, zumzet, șuierat, sunet de valuri sau alte zgomote, asociate sau nu unei afectări ale nervului auditiv – cu diverse grade de hipoacuzie. Acestor pacienți le poate fi afectat somnul, provocând insomnii, depresii, le este afectată viața de zi cu zi prin lipsa de concentrare, lipsa de orientare spațială, putând schimba, în unele cazuri grave, viața celor din domenii artistice, muzicale, profesioniștilor vocali, profesori, instrumentiști, cântăreți etc.
Hipoacuzia
Hipoacuzia este o scădere parțială sau totală a capacității de a auzi sunete, de a le integra, de a întelege cuvintele. Aceasta afecțiune poate afecta una sau ambele urechi și poate varia de la o formă ușoară la una severă. Se poate asocia tinitusului, amețelilor, vertijului, cefaleei, putând apărea la diferite vârste, chiar și patologii congenitale, provocând tulburări cognitive, de dezvoltare psihică, de vorbire, de învățare, de orientare spațială, de atenție.
Hipoacuzia trebuie diagnosticată rapid și corect cu un management adecvat vârstei de producere, cauzelor, tipului afectării (uni/ bilaterale). România are deja un program de screening al noului născut, decontări de implant cohlear și protezare auditivă, dar fără o urmărire obligatorie, o monitorizare a eficacității tratamentelor, urmărirea copilului mare, a tinerilor, a traumei sonore etc – rămânând loc mult pentru o colaborare între medicii din spitale, audiologi, medici din ambulatorii, medici de familie, pacienți și aparținători, cu ajutorul unor protocoale clare bine cunoscute tuturor.
SVTH oferă o gamă variată de activități și servicii pentru a răspunde nevoilor membrilor săi:
• Grupuri de suport, de lucru
• Conferințe si ateliere
• Materiale educaționale
• Linii de consiliere
• Campanii de conștientizare publică