Săptămâna Echilibrului și Vertijului – 15-21 septembrie 2024

03.09.2024 | Comunicări

Săptămâna Echilibrului și Vertijului – 15-21 septembrie 2024

Tulburările vestibulare și auditive, inclusiv vertijul, afectează, anual, între 15% si 20% dintre adulți. Incidența generală a amețelilor, vertijului și a dezechilibrului este de 5-10% și ajunge la 40% la pacienții cu vârsta peste 40 de ani.

Vertijul în sine este un simptom care poate rezulta dintr-o afecțiune vestibulară periferică, de ureche internă sau din alte cauze – neurologice, cardiovasculare, metabolice, reumatologice, boli oculare sau psihologice. O persoană afectată de vertij experimentează o iluzie de mișcare și amețeli, fără o cauză externă.

Săptămâna Internaționala de Conștientizare a Echilibrului

Săptămana Echilibrului și Vertijului (Balance Awareness Week – BAW2024) este un eveniment internațional anual, în scopul conștientizării tulburărilor vestibulare, inițiat de catre Cyntia Ryan prin VEDA – Vestibular Disorders Association – vestibular.org (1983), preluată în Europa de Dr. Christian Chabbert prin asociația GdR Vertij – Franta – gdrvertige.com (2015) și continuată anual, în fiecare septembrie de 13 țări europene – Germania, Italia, Anglia, Spania, Portugalia, Irlanda, Grecia, Elveția, Suedia, Cehia, Serbia, Austria, anul acesta și de România.

În perioada 15-21 septembrie, Societatea de Vertij, Tinitus și Hipoacuzie (SVTH) din România își propune o serie de acțiuni menite să conștientizeze aceste patologii încă puțin definite și înțelese și să comunice asupra abordărilor terapeutice care permit tratarea lor.

Tototdată, este și o oportunitate de a vorbi despre cercetările întreprinse în acest domeniu, în sprijinul îmbunătățirii vieții persoanelor afectate.

Societatea de Vertij, Tinitus si Hipoacuzie (SVTH) din România este parteneră a Vestibular Disorders Association – VEDA – vestibular.org și a Grupului Internațional de Cercetare în Fiziopatologia Vestibulară GdR Vertige, implicându-se activ în:

  • conștientizarea bolii, testări, strategii terapeutice la nivelul populației cu vertij, instabilitate;
  • informarea forumurilor decizionale – minister, CNAS, asigurări private – asupra implicațiilor sociale, costurilor reale a acestor patologii invalidante;
  • conștientizarea, informarea și realizarea unor echipe multidisciplinare la nivelul medicilor din toate specialitățile – începând cu medicina primara – medici de familie, dar și la nivelul medicinei de ambulator și spitale din diverse specialități – neurologie, ORL, radiologie, medicină de urgență, medicină internă, cardiologie, endocrinologie, reumatologie, psihiatrie, geriatrie, genetică etc.

Despre Societatea de Vertij, Tinitus și Hipoacuzie din România

Societatea de Vertij, Tinitus si Hipoacuzie (SVTH) din Romania este o organizație profesională non-profit dedicată cercetării, educației și sprijinului pentru persoanele afectate de tulburările vestibulare si auditive.

Prin colaborări cu specialiști din domeniul medical, societatea își propune realizarea unei abordări multidisciplinare, informarea rapidă centralizată a tuturor implicați – medici și pacienți – pentru îmbunătățirea calității vieții celor afectați, sprijinând totodată și cercetările stiințifice în acest domeniu.

Vertijul, amețeala, instabilitatea, dezechilibru, cu sau fără tinitus și hipoacuzie sunt manifestări comune mai multor boli: boli de ureche internă, boli vasculare, boli autoimune, boli neurologice, accidente ischemice, boli hematologice, endocrinologice, dar și de vârstă – deci este o patologie multidisciplinară ce merită o atenție deosebită fiind mare consumatoare de fonduri ale statului român, ale Casei Naționale de Asigurări, asigurărilor private prin multiple consulturi, analize, investigații imagistice cerebrale, de coloană vertebrală, de ureche internă – CT/RMN, dar și cu impact deosebit asupra veniturilor pacienților – aceștia neputând duce o viață normală, având foarte multe concedii, ajungând frecvent în situația de a se pensiona pe caz de boală, sau necesitând reconversia locurilor de muncă.

Majoritatea pacienților sunt supramedicați, cu tratamente multiple, cronice de ani de zile, ce doar estompează simptomatologia, fără o rezolvare clară, etiologică, fără o recuperare, compensare corectă.

Vârsta înaintată determină o degradare naturală, dar la unii pacienți aceasta poate fi rapid evolutivă, cu dezechilibre, instabilitate și pierderea autonomiei – astfel încât această patologie, numita presbivestibulie, poate duce la costuri mari pentru personalul însoțitor, instituționalizare, pentru stat și aparținători. Toate acestea pot fi evitate sau amânate mult, cu o conduită terapeutică fizică, cu exerciții specifice ce pot fi învățate de către pacienți și efectuate acasă, sau prin reabilitare vestibulară la nivelul unor centre specializate în reabilitarea vârstnicului.

Material publicat în secțiunea: → Comunicări